Nieuws

Voetafwijkingen bij oncologische patiënten

Voetafwijkingen bij oncologische patiënten vormen een complex en vaak over het hoofd gezien aspect van de oncologische zorg. Terwijl de focus ligt op het behandelen van de primaire tumor en het beheersen van uitzaaiingen, kunnen de effecten van kanker en de bijhorende behandelingen zich ook manifesteren in de klachten ter hoogte van de voeten. Deze klachten kunnen een aanzienlijke impact hebben op de levenskwaliteit van patiënten, hun mobiliteit, en dagelijkse eenvoudige activiteiten.

Oncologische behandelingen zoals chirurgische ingrepen, chemotherapie, radiotherapie, en medicatie kunnen leiden tot een breed scala aan voetafwijkingen. Deze variëren van milde symptomen zoals beginnende nagelproblemen en jeuk tot meer ernstige complicaties zoals neuropathie, pijn, en zelfs zweervorming.

De belangrijkste taak van de podoloog is het vroegtijdig opsporen en herkennen van complicaties van de behandeling. Een tijdige diagnose en gepaste interventie kan de levenskwaliteit verbeteren en de functionele capaciteit van patiënten behouden of optimaliseren. Bovendien is het enorm belangrijk het risico op verwondingen en infecties zo laag mogelijk te houden gezien de weerstand van deze patiënten vaak aanzienlijk verzwakt is. Tot op heden zijn er nog geen officiële richtlijnen voor een podologische oncologische voetbehandeling. De behandelende arts moet dan ook steeds op de hoogte zijn van de opvolging bij de podoloog. Een medisch voorschrift is een vereiste alvorens de podoloog de behandeling kan starten.

In dit artikel gaan we dieper in op de oncologische voet, de kenmerken en mogelijke oplossingen.

De oncologische voet en kenmerken

Een oncologische voet verwijst naar een specifieke toestand waarbij kanker en/of de behandeling ervan leiden tot verschillende voetafwijkingen. Deze afwijkingen kunnen variëren van mild ongemak tot ernstige complicaties.

Typische kenmerken van een oncologische voet kunnen zijn:

Pathologische xerose: hierbij ontstaat zeer droge en trekkerig aanvoelende huid welke kan vervellen of schilferen. De huid voelt ruw, gebarsten en hard aan en kan ‘blijven haken’ aan bijvoorbeeld kousen of lakens. Soms ervaart de patiënt hierbij jeuk of prikkende sensaties. Het is een symptoom van de fragiliteit van de huid die patiënten kan treffen tijdens of na chemotherapie.

Oedeem: vochtophoping in de voeten kan het gevolg zijn van schadeaan lymfevaten, door veneuze obstructie of medicamenteuze bijwerkingen. De zwelling kan aanleiding geven tot pijn, beperking van de mobiliteit, nagelproblemen, mogelijke blaar- en wondevorming en problemen bij het dragen van kousen en schoeisel. Oedeem kan veroorzaakt worden door kanker of door de behandeling ervan.

Neuropathie: een aandoening waarbij perifere zenuwen beschadigd werden. Deze schade kan veroorzaakt worden door sommige kankers, maar zien we veelal als gevolg van chemotherapie, bestralingen, operaties of tumorinfiltraties. Het kan leiden tot veranderingen in sensaties, zoals pijn, doofheid, tintelingen, gevoelloosheid, brandende sensaties. En zelfs evenwichtsproblemen of het gevoel op kussentjes te lopen.

Ulceratie: hierbij moeten we een onderscheid maken tussen wonden die veroorzaakt worden door de tumor of de uitzaaiingen en wonden die het gevolg zijn van kankerbehandelingen. De laatste groep zal doorgaans snel helen wanneer afwijkende drukpunten ontlast worden en de huidconditie geoptimaliseerd wordt.

Hand-voetsyndroom: een vaakvoorkomende complicatie waarbij  we huidveranderingen ter hoogte van handpalmen en voetzolen zien die het gevolg zijn van een ontstekingsreactie van de bloedvaatjes door chemo- of doelgerichte therapie. Typische kenmerken zijn roodheid, zwelling, schilfering of zelfs massaal vervellen van de huid, blaarvorming, kloven, branderig gevoel en pijn. Het kan bovendien zeer pijnlijk zijn tijdens het stappen of schoeisel dragen.

Nageltoxiciteit: ten gevolge van chemotherapie kunnen nagels en de omliggende huid aangetast worden. We zien zwelling ter hoogte van de nagelriem, ontstekingen ter hoogte van de nagelwal die lijken op een ingegroeide nagel, loslating van de nagelplaat, kleurverandering van het nagelbed en afwijkende groei en broos worden van de nagelplaat. Deze veranderingen kunnen zeer pijnlijk zijn en zelfs wonden veroorzaken.

Botveranderingen: Tumoren in de botten van de voeten kunnen leiden tot pijn, misvormingen en verlies van botdichtheid.

De podoloog: preventieve en curatieve benadering van oncologische voeten

Zoals reeds eerder beschreven bestaat de belangrijkste rol van de podoloog erin complicaties van kanker of de behandeling zo vroeg mogelijk op te sporen. Verder speelt de podoloog een belangrijke rol bij het beheer van klachten bij oncologische patiënten. We bekijken enkele interventies en behandelingen die een podoloog kan bieden:

Beoordeling en diagnose: na een uitgebreide anamnese voert de podoloog een uitgebreide evaluatie uit van de voeten om de aard en ernst van de afwijkingen vast te stellen. Dit kan onder meer het onderzoeken van de huid, nagels, gewrichten, ganganalyse en de mate van neuropathie bepalen omvatten.

Nagel- en voetzorg: regelmatige verzorging van de nagels en huid van de voeten tijdens en na een kankerbehandeling zorgt ervoor dat de voeten in optimale conditie blijven en complicaties worden voorkomen of vroegtijdig opgespoord en behandeld.

Podologische inlegzolen: Voor patiënten met specifieke voetproblemen, zoals ulcera,  afwijkende voet- of teenstand of verminderde sensatie, kan de podoloog podologische inlegzolen voorschrijven om druk te verlichten, de stand van de voet te corrigeren, en de stabiliteit te verbeteren.

Schoenadvies: de podoloog kan een specifiek schoenadvies bieden bij mogelijke klachten rond oedeem, nagelafwijkingen, neuropathie, wonden, afwijkende voetstand e.a.

Wondverzorging: de podoloog zorgt hierbij voor het optimaliseren van de wonde en omgeving door het verwijderen van eelt en wonddebris. Vooral naar drukontlasting speelt de podoloog een zeer belangrijke rol. Een wondzorgadvies wordt steeds in overleg met de betreffende artsen en thuisverpleegkundigen gegeven.

Educatie: de podoloog speelt een cruciale rol in het educeren van de patiënt over mogelijke voetklachten, het belang van goede voetverzorging en het herkennen van tekenen van complicaties die een (para-)medische interventie vereisen. De podoloog adviseert ook preventieve maatregelen zoals schoenadvies, leefregels, regelmatige controle op letsel en dergelijke.

Multidisciplinaire aanpak

Het is belangrijk op te merken dat de oncologische voet een complexe aandoening is die vaak een multidisciplinaire aanpak vereist, waarbij specialisten zoals oncologen, podologen, fysiotherapeuten, orthopedisch schoenmakers, wondverpleegkundigen en andere betrokken kunnen zijn. De behandeling richt zich op het voorkomen van complicaties  en het bevorderen van de levenskwaliteit door pijnverlichting, wondgenezing en het verbeteren van de mobiliteit na te streven.

Contact

Indien je als oncologische patiënt of zorgverlener te maken hebt met voetafwijkingen, raden we je ten zeerste aan om contact op te nemen met een riziv-gecertificeerde podoloog. Contacteer Nicky Janssen via haar online agenda, en ontvang gepersonaliseerde zorg, afgestemd op jouw specifieke behoeften en

Voetafwijkingen bij reumapatiënten

Reumapatiënten hebben vaak te kampen met voetafwijkingen en daarbij horende pijn, stijfheid en vermoeidheid in gewrichten en spieren. Dit kan leiden tot vergroeiingen in enkels, voeten en tenen, resulterend in pijnklachten, drukplekken zoals eelt, likdoorns, en zelfs wondjes. Scheve of over elkaar gegroeide tenen, zoals klauwtenen en hamertenen, kunnen optreden waardoor schoenadvies cruciaal wordt om wondjes te voorkomen. Bij niet-genezende wondjes is het raadzaam om direct een afspraak te maken met de huisarts of podoloog.

Wat kan een podoloog voor jouw reumatische voeten betekenen?
Hoewel genezing van reumatische voetklachten niet mogelijk is, kan een podoloog vaak de klachten verminderen, zelfs in een gevorderd stadium. Een podologisch onderzoek beoordeelt drukplekken en standsafwijkingen, waarbij zolen of ortheses kunnen helpen bij een betere drukverdeling en voetfunctie. Een adequaat schoenadvies is ook cruciaal om drukplekken en wondjes te voorkomen.

We belichten beknopt de meest voorkomende klachten en behandelingen.

Nagelproblematiek en voetzorg
Standsafwijkingen van tenen en voetgewrichten kunnen ervoor zorgen dat reumapatiënten klachten kunnen ontwikkelen ter hoogte van de nagels. Dat gaat over ingroeien, het verdikken van de nagelplaat, likdoorns of wondjes onder de nagels en dergelijke. Door overmatige druk ter hoogte van de huid kunnen eeltplekken, likdoorns en wondjes ontstaan.

Voorts kan het voor reumapatiënten moeilijk zijn om zelfstandig hun nagel- en voetzorg uit te voeren, door pijnlijke vingers of handen en door verminderde mobiliteit.

Klauwteen
Een klauwteen is een teenafwijking waarbij de teen een gebogen positie aanneemt. Het gewricht bij de basis van de teen buigt naar boven, terwijl de rest van de teen naar beneden krult. Dit kan leiden tot drukpunten, eeltvorming, nagelproblemen en soms pijnlijke wondjes.

Hamerteen
Een hamerteen is een teenafwijking waarbij meestal de tweede teen abnormaal gebogen is in de vorm van een hamer. Dit ontstaat door een onevenwicht in de spieren en pezen die de teen buigen en strekken. Hamertenen kunnen pijn, drukplekken en eelt veroorzaken, vooral op de bovenkant van de teen en aan de knokkel aan de basis van de teen.

Hallux abducto valgus
Hallux abducto valgus (HAV), ook bekend als een scheefstaande grote teen of een knobbel aan de basis van de grote teen, is een veelvoorkomende voetafwijking waarbij de grote teen naar buiten draait en een pijnlijke bult ontstaat aan de binnenkant van de voet.

Behandelingen op verschillende vlakken

Podologische hulpmiddelen: De podoloog kan podologische inlegzolen maken om verschillende redenen. Ten eerste om de stand van de voet te corrigeren en ten tweede om de druk op de tenen te verminderen. Daarnaast kunnen een klauwteen, hamerteen en hallux valgus ook behandeld worden met een teenorthese. Deze silicone orthese kan een beginnende foutieve stand corrigeren of een vastgegroeide teenafwijking beschermen en drukplekken verminderen.

Aangepast schoeisel: De podoloog kan schoenadvies op maat bieden bij klachten ten gevolge van reuma: speciaal ontworpen schoenen met voldoende ruimte voor de tenen en eventueel vervaardigd uit aangepaste materialen kunnen helpen om de druk te verminderen en de klauwteen in een meer comfortabele positie te brengen. Een schoen die voldoende breed is ter hoogte van de bal van de voet kan soelaas bieden bij een hallux valgus.

Wondzorg: Wanneer wondjes optreden ten gevolge van afwijkend stappen of standsafwijkingen kan de podoloog met vilttherapie de wonden ontlasten. Het eelt dat rond en over wondjes groeit moet regelmatig verwijderd worden. 

Wist je dat?
Wist je dat Nicky Janssen na haar opleiding verpleegkunde ook bijkomende opleidingen wondzorg en podologie volgde? Dat maakt dat ze een expert is in deze domeinen en je dus zorgeloos bij haar terecht kan met je voetproblemen.

Correctieve operaties: In sommige gevallen, wanneer bovenstaande conservatieve maatregelen niet voldoende zijn bij hamer- of klauwtenen of bij een hallux abducto valgus, kan een podoloog doorverwijzen naar een orthopedisch chirurg voor correctieve operaties.

Contacteer podologe Nicky Janssen
Ervaar je voetproblemen? Neem vandaag nog contact op via de online agenda van Nicky Janssen, gespecialiseerd podoloog. Zij geeft jou deskundig advies en bespreekt samen met jou een op maat gemaakt behandelplan. Of je nu al klachten ervaart of preventief wilt handelen, een podoloog helpt je om de gezondheid van je voeten te optimaliseren en eventuele ongemakken te verminderen. Jouw voeten verdienen de zorg en aandacht die een podoloog kan bieden, dus zet de stap naar gezondere voeten en een comfortabeler leven.

Online Agenda

----> AGENDA <----

Welkom op de online agenda van Podologie Nicky Janssen.
Hieronder vindt u 3 soorten afspraken.
Indien u bij deze opties geen afspraak kan vinden die voor u past, mag u mij steeds telefonisch contacteren op 053 80 49 80 of 0479 40 58 91.

MAATNAME : 1 uur
-screening (klinisch onderzoek en biomechanisch bilan)
-ganganalyse met videoanalyse
-maatname voor podologische BORGINSOLE zolen
-schoenadvies

CONTROLE -3 jaar: 30 minuten
U heeft al podologische BORGINSOLE zolen van onze praktijk en wil deze laten controleren, optimaliseren of vernieuwen.
(Als de controle van de zolen meer dan 3 jaar geleden is en/of u wenst terug een volledig nieuwe maatname: kies dan "MAATNAME")

PODOLOGISCHE VOETZORG: 45 minuten
-algemene podologische voetverzorging: nagels knippen en frezen, eeltontwikkeling verwijderen
-behandeling van nagelpathologieën
-likdoorn/eksteroog verwijderen
-wondzorg, vilttherapie
-schimmelnagels/kalknagels
-ingegroeide nagel, nagelbeugel
-silicone orthese
Onder podologische voetzorg hoort ook:
-diabetische voetzorg
-oncologische voetzorg

!!BELANGRIJK!!
Gelieve de gegevens in te vullen van de persoon waarvoor u een afspraak maakt.

Gemaakte afspraken kunnen enkel via mail of telefonisch geannuleerd of gewijzigd worden.
Annulatie of verplaatsen van een afspraak is mogelijk tot 24u voor de afspraak.
Indien u uw afspraak niet binnen de 24u annuleert of niet nakomt, zijn we helaas genoodzaakt om een volledig consultatiebedrag in rekening te brengen.

CONTROLEER STEEDS UW SPAM INDIEN U UW BEVESTIGING NIET ONTVANGT IN UW GEWONE MAILBOX

Wist je dat er een verschil bestaat tussen podologische zolen en klassieke steunzolen?

Problemen met je voeten en onaangepast schoeisel hebben een grote invloed op het hele lichaam. Het kan aanleiding geven tot problemen van de voet tot aan de nek, en alles daartussen.

In dat geval kunnen podologische zolen bijdragen tot de correctie van de voetfunctie en sturing geven waar nodig. Maar, er is een wezenlijk verschil tussen podologische en klassieke steunzolen.

Klassieke steunzolen zijn vaak gebaseerd op een statische analyse, voornamelijk gericht op comfort en door de tweejaarlijkse tegemoetkoming door de mutualiteiten doorgaans minder duur in aankoop. Bovendien zijn ze vaak gebaseerd op standaardleesten waarbij de verscheidene zoolelementen verlijmd worden.

Bij podologische zolen ligt de nadruk op de correctie van de voet na een statische én dynamische analyse. Met correctie wordt er bedoeld: intrinsieke achtervoetsturing, middenvoetbegeleiding en voorvoetcorrectie  Dit geeft een individuele zool die op maat van de klacht gemaakt is. Bovendien zijn de podologische zolen opgebouwd uit één blok EVA (Ethyleen Vinyl Acetaat)-materiaal zonder verlijming, waardoor er minder snel slijtage van de zool optreedt.

Verschillende mutualiteiten voorzien een beperkte tegemoetkoming voor deze zolen, mits doktersvoorschrift.  Om te weten of jij in aanmerking komt voor een tegemoetkoming, contacteer jouw mutualiteit.

Goed om te weten: pedicure versus podoloog

Goed om te weten: pedicure versus podoloog
Een pedicure biedt als voetverzorger de basiszorg aan van de voeten, zowel verzorgend als esthetisch. Een opleiding volgen is niet nodig om jezelf pedicure te mogen noemen. De bestaande opleidingen duren maximum 1 jaar.

Zooltherapie, in samenwerking met partner BORGinsole

Zooltherapie, in samenwerking met partner BORGinsole
Stap voor stap richting succes! Voor de ontwikkeling van podologische zolen werkt Nicky samen met BORGinsole uit Rotselaar, een gekend zolenlabo in de podologiewereld. Enkele troeven van deze hightech podologische functionele zolen: vederlicht, wasbaar en een langere levensduur.
Cookie Policy | webdesign in aalst door conversal