Voor wie

Diabetes is een enorm groeiende, maar onderschatte ziekte. Door de aandoening kunnen bloedvaten beschadigd raken, waardoor het bloed minder goed door de benen en voeten stroomt. Bovendien kan progressieve zenuwschade leiden tot mogelijke klachten van tintelingen en zelfs gevoelloosheid. Verstijving van de diverse voetstructuren (gewrichten) kan dan weer de drukpunten op de voet wijzigen. Ten slotte zorgt een verminderde hydratatie tot uitdroging van de huid. Bij diabetespatiënten is de kans op voetproblemen bijgevolg groot en het kan helaas aanzienlijke gevolgen hebben, met in het meest extreme geval zelfs amputatie. Wees dus waakzaam en laat je tijdig behandelen door een professionele podoloog.

Er bestaan een aantal trajecten waarin diabetespatiënten geplaatst kunnen worden door de huisarts of de endocrinoloog. Daardoor kunnen ze een verhoogde tegemoetkoming krijgen voor een consultatie bij de podoloog, tot tweemaal per jaar. Concreet zijn dit het zorgtraject diabetes, voortraject diabetes (de vroegere diabetespas) en de diabetesconventie. Belangrijk in dit kader is dat je een voorschrift van de juiste arts hebt. Overleg dit grondig met je podoloog en/of arts.

Bij systemische aandoeningen zoals reuma en neurologische aandoeningen biedt de podoloog een grote meerwaarde. Reuma gaat over chronische aandoeningen aan pezen, gewrichten en spieren. Mensen met reuma kunnen last krijgen van voetproblemen. Dat kan gaan over tal van zaken: knobbels op de tenen, standsverandering van voeten en tenen, wondjes… . Neurologische aandoeningen zoals Parkinson vragen ook een gespecialiseerde aanpak van een podoloog.

Huidaandoeningen kunnen leiden tot problemen aan de huid, maar ook aan de nagels, waarvoor podologen specifieke behandelingen kunnen opstarten.

Overbelastingsletslels kunnen betrekking hebben op een breed scala aan mensen. Sporters kunnen bijvoorbeeld te maken krijgen met hielpijn, kinderen met achillespeespijn en oudere mensen met hielspoor. Vaak gaat dit over complicaties die al langer aanslepen tot wanneer de rekker knakt. Voor overbelastingsletsels bestaat er een grote waaier aan behandelingen en doorverwijzingen naar specialisten of paramedici.

De uitdaging bij kinderen zit hem in de continue groei, die een intensere opvolging vereist. Een goede en vroegtijdige aanpak van voetproblemen bij kinderen is cruciaal, zodat ze geen gevolgen meedragen voor de rest van hun leven. Dit kan bijvoorbeeld gaan over wratten, platvoetjes of hielen die naar binnen klikken. Maar ook over intoeing, voeten die naar binnen worden gezet of outtoeing, stappen en lopen met de voetjes naar buiten.

Heb je als kind of volwassene sportgerelateerde klachten aan je voeten? Raadpleeg dan zeker een podoloog. Die klachten kunnen zich manifesteren op vlak van de nagels en de tenen, de enkels, de hielen, de knieën, de gewrichten… . Met andere woorden een brede waaier waarvoor de podoloog een gepaste behandeling kan opstarten.

Een podoloog komt eerder bij chronische letsels in het vizier, zoals overbelasting. Bij een acute aandoening, zoals een omgeslagen enkel of breuk in de voet, zal de podoloog in tweede instantie hulp bieden, na behandeling door een arts en een rustfase.

Sterk samenhangend hiermee is het schoenadvies, afhankelijk van de sport die je beoefent.

Behandelingen bij oudere personen zijn voornamelijk gericht op comfort. Daarvoor wordt vooral gebruik gemaakt van instrumentele behandelingen. Artrose, een aandoening aan het kraakbeen in gewrichten, is een vaak voorkomend probleem bij ouderen. Ook daarvoor doen zij een beroep op een podoloog.

In deze categorie van personen komt veelal de doorverwijzingsfactor voor naar orthopedische schoentechniekers, artsen en kinésitherapeuten.

Cookie Policy | webdesign in aalst door conversal