Voetafwijkingen bij reumapatiënten

Podologie Nicky Janssen > Podologie > Voetafwijkingen bij reumapatiënten

Reumapatiënten hebben vaak te kampen met voetafwijkingen en daarbij horende pijn, stijfheid en vermoeidheid in gewrichten en spieren. Dit kan leiden tot vergroeiingen in enkels, voeten en tenen, resulterend in pijnklachten, drukplekken zoals eelt, likdoorns, en zelfs wondjes. Scheve of over elkaar gegroeide tenen, zoals klauwtenen en hamertenen, kunnen optreden waardoor schoenadvies cruciaal wordt om wondjes te voorkomen. Bij niet-genezende wondjes is het raadzaam om direct een afspraak te maken met de huisarts of podoloog.

Wat kan een podoloog voor jouw reumatische voeten betekenen?
Hoewel genezing van reumatische voetklachten niet mogelijk is, kan een podoloog vaak de klachten verminderen, zelfs in een gevorderd stadium. Een podologisch onderzoek beoordeelt drukplekken en standsafwijkingen, waarbij zolen of ortheses kunnen helpen bij een betere drukverdeling en voetfunctie. Een adequaat schoenadvies is ook cruciaal om drukplekken en wondjes te voorkomen.

We belichten beknopt de meest voorkomende klachten en behandelingen.

Nagelproblematiek en voetzorg
Standsafwijkingen van tenen en voetgewrichten kunnen ervoor zorgen dat reumapatiënten klachten kunnen ontwikkelen ter hoogte van de nagels. Dat gaat over ingroeien, het verdikken van de nagelplaat, likdoorns of wondjes onder de nagels en dergelijke. Door overmatige druk ter hoogte van de huid kunnen eeltplekken, likdoorns en wondjes ontstaan.

Voorts kan het voor reumapatiënten moeilijk zijn om zelfstandig hun nagel- en voetzorg uit te voeren, door pijnlijke vingers of handen en door verminderde mobiliteit.

Klauwteen
Een klauwteen is een teenafwijking waarbij de teen een gebogen positie aanneemt. Het gewricht bij de basis van de teen buigt naar boven, terwijl de rest van de teen naar beneden krult. Dit kan leiden tot drukpunten, eeltvorming, nagelproblemen en soms pijnlijke wondjes.

Hamerteen
Een hamerteen is een teenafwijking waarbij meestal de tweede teen abnormaal gebogen is in de vorm van een hamer. Dit ontstaat door een onevenwicht in de spieren en pezen die de teen buigen en strekken. Hamertenen kunnen pijn, drukplekken en eelt veroorzaken, vooral op de bovenkant van de teen en aan de knokkel aan de basis van de teen.

Hallux abducto valgus
Hallux abducto valgus (HAV), ook bekend als een scheefstaande grote teen of een knobbel aan de basis van de grote teen, is een veelvoorkomende voetafwijking waarbij de grote teen naar buiten draait en een pijnlijke bult ontstaat aan de binnenkant van de voet.

Behandelingen op verschillende vlakken

Podologische hulpmiddelen: De podoloog kan podologische inlegzolen maken om verschillende redenen. Ten eerste om de stand van de voet te corrigeren en ten tweede om de druk op de tenen te verminderen. Daarnaast kunnen een klauwteen, hamerteen en hallux valgus ook behandeld worden met een teenorthese. Deze silicone orthese kan een beginnende foutieve stand corrigeren of een vastgegroeide teenafwijking beschermen en drukplekken verminderen.

Aangepast schoeisel: De podoloog kan schoenadvies op maat bieden bij klachten ten gevolge van reuma: speciaal ontworpen schoenen met voldoende ruimte voor de tenen en eventueel vervaardigd uit aangepaste materialen kunnen helpen om de druk te verminderen en de klauwteen in een meer comfortabele positie te brengen. Een schoen die voldoende breed is ter hoogte van de bal van de voet kan soelaas bieden bij een hallux valgus.

Wondzorg: Wanneer wondjes optreden ten gevolge van afwijkend stappen of standsafwijkingen kan de podoloog met vilttherapie de wonden ontlasten. Het eelt dat rond en over wondjes groeit moet regelmatig verwijderd worden. 

Wist je dat?
Wist je dat Nicky Janssen na haar opleiding verpleegkunde ook bijkomende opleidingen wondzorg en podologie volgde? Dat maakt dat ze een expert is in deze domeinen en je dus zorgeloos bij haar terecht kan met je voetproblemen.

Correctieve operaties: In sommige gevallen, wanneer bovenstaande conservatieve maatregelen niet voldoende zijn bij hamer- of klauwtenen of bij een hallux abducto valgus, kan een podoloog doorverwijzen naar een orthopedisch chirurg voor correctieve operaties.

Contacteer podologe Nicky Janssen
Ervaar je voetproblemen? Neem vandaag nog contact op via de online agenda van Nicky Janssen, gespecialiseerd podoloog. Zij geeft jou deskundig advies en bespreekt samen met jou een op maat gemaakt behandelplan. Of je nu al klachten ervaart of preventief wilt handelen, een podoloog helpt je om de gezondheid van je voeten te optimaliseren en eventuele ongemakken te verminderen. Jouw voeten verdienen de zorg en aandacht die een podoloog kan bieden, dus zet de stap naar gezondere voeten en een comfortabeler leven.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Cookie Policy | webdesign in aalst door conversal