Over podologe

Nicky Janssen

Nicky Janssen, een gedreven dame met Limburgse roots, is een erkende podologe gevestigd in Aalst. Na haar bacheloropleiding verpleegkunde (1999 – 2002) ging zij aan de slag als verpleegkundige op de dienst hart-, long- en vaatchirurgie van het Virga Jesse Ziekenhuis. Tijdens die periode groeide haar interesse voor diabetes in de podologie. Daarom volgde ze nog bijkomende opleidingen in wondzorg (2004) en podologie (2015). Mede door de professionele activiteiten van haar echtgenoot Martijn Raaijmaakers, orthopedisch chirurg, ging Nicky aan de slag op de dienst endocrinologie van het Algemeen Stedelijk Ziekenhuis in Aalst. Een dienst waar vaak diabetespatiënten terechtkomen. Zowel haar ervaring als verpleegkundige als expertise in de wondzorg maken haar tot een referentie in het vak.

Nicky werkt op woensdagvoormiddag en vrijdag in het ASZ in Aalst. Daarnaast heeft ze ook haar eigen podologiepraktijk – met parking voor de deur – in Aalst. Daar ontvangt ze haar patiënten op maandag, dinsdag, woensdagnamiddag en donderdag op afspraak.

De combinatie tussen het werk in het ziekenhuis en de privépraktijk maakt het voor Nicky een interessante professionele uitdaging. Vooral vrijdag, de dag waarop het multidisciplinair team van de diabetische voetkliniek ASZ Aalst samenkomt, vormt voor Nicky een boeiend moment. Op dat ogenblik komen een podoloog, endocrinoloog, vaatchirurg, orthopedisch schoenmaker, orthopedisch chirurg, verpleegkundige en diëtiste samen rond een patiënt, om die persoon verder te helpen en de juiste behandeling(en) te bespreken.

Podologie gaat niet over een ‘1 + 1 = 2 formule’, en dat maakt het domein ook zo prikkelend.

“Mensen met problemen aan de voet kunnen helpen, geeft mij enorm veel voldoening. Een voet is uiteindelijk het fundament van het menselijk lichaam in beweging. Daarop ingrijpen, om het welzijn van de persoon in zijn geheel te verbeteren, is voor mij het ultieme doel.”

Wat doet een podoloog?

Een podoloog is ‘een ingenieur van de voet’, wordt wel eens gezegd. Iemand die het onderste lidmaat bekijkt en daarop ingrijpt, zodat het welzijn van de persoon in zijn geheel verbetert. Dit in mogelijke combinatie met systemische aandoeningen, zoals diabetes en reuma. De klachten kunnen zich zowel ter hoogte van de huid, de nagels als de motorische structuren van de voet bevinden. Maar ook hoger gelegen klachten, zoals knie-, heup- en rugpijn, waarvan de oorzaak zich in de voet situeert, kunnen verbeterd of verholpen worden door in te grijpen in de voet. Podologie gaat heel breed en is sterk verweven met andere disciplines.
Het vak kan bekeken worden vanuit verschillende doelgroepen (diabetespatiënten, sporters, kinderen, reumapatiënten…), maar ook vanuit verschillende diensten (podologische zolen, ganganalyses, instrumentele behandelingen…).

Interessant om te weten

Bij het Koninklijk Besluit van 7 maart 2016 werd podoloog een beschermde beroepstitel. Nicky Janssen is een officieel erkende podologe met RIZIV-nummer 5-70378-79-701.
Nicky Janssen is lid van het multidisciplinair team van de Diabetische voetkliniek ASZ Aalst sinds 2015. Daarnaast is ze ook aangesloten bij de Belgische Vereniging der Podologen en de International Federation of Podiatrists.
Cookie Policy | webdesign in aalst door conversal